0761 200 600
contact@utilajexpert.ro
Acceseaza prima pagina
fierastraie-pendulare-utilaj-expert-blog

Punctele forte ale unui fierastrau pendular: Ce este si cand sa il folositi

Un fierastrau pendular este un instrument perfect pentru lucrari de precizie, cum ar fi finisajele interioare. Iata o prezentare generala a argumentelor pro si contra ale acestui fierastrau popular.

Ce este un fierastrau pendular?
Un fierastrau pendular este, in esenta, o panza de fierastrau circular montata pe balama ce poate fi coborita in materialul care urmeaza sa fie taiat. Deoarece este fixata in pozitie, panza coboara intotdeauna intr-o miscare controlata, creand taieturi curate si consistente.
Acest lucru functioneaza foarte bine pentru taierea capetelor plate, dar un fierastrau pendular poate, de asemenea, sa se roteasca la stanga si/sau la dreapta pentru a taia in unghi. Aceasta versatilitate face ca un fierastrau pendular sa fie o alegere excelenta pentru prelucrarea fina a lemnului.
Fierastraiele pendulare sunt adesea instrumente bune pentru a-i invata pe noii mesteri despre prelucrarea lemnului. O carcasa de protectie acopera lama fierastraului, iar materialul care urmeaza sa fie taiat se aseaza pe masa de taiat si se preseaza spre ghidajul din spate al fierastraului.
Nou-venitii in domeniul prelucrarii lemnului considera adesea ca aceasta configuratie si functionarea simpla a fierastraului pendular sunt mai putin intimidante decat lama deschisa a unui fierastrau cu banda sau a unui fierastrau cu masa. Iar cei care se ocupa de bricolaj si au probleme de forta a mainilor considera adesea ca un fierastrau pendular este mai usor de folosit decat un fierastrau circular.
Acest lucru nu inseamna ca un fierastrau pendular nu prezinta niciun pericol. Utilajele electrice (in special fierastraiele) trebuie folosite intotdeauna cu atentie.

Tipuri de fierastraie pendulare:
Fierastraiele pendulare sunt descrise in functie de dimensiunea panzei si de tipul de taieturi pe care le pot face, precum si de faptul ca sunt cu fir sau fara fir.
1. Fierastraiele pendulare
Toate fierastraiele pendulare pot taia la unghi, ceea ce inseamnă ca lama se poate roti in ambele parti. Cel mai simplu tip de fierastrau pendular poate taia intr-un unghi de taiere la dreapta si (de obicei) la stanga.
2. Fierastrau pendular multifunctional
Un fierastrau pendular multifunctional nu numai ca se roteste spre stanga sau spre dreapta, dar se inclina si la un unghi pentru a crea o taiere in unghi. Unele fierastraie multifunctionale pentru taiat la colt permit o inclinare in ambele directii, in timp ce altele limiteaza la o singura parte.
3. Fierastrau pendular glisant
Una dintre principalele limitari ale unui fierastrau pendular este latimea de taiere. Un fierastrau pendular glisant utilizeaza sine pentru a permite lamei sa alunece pe o distantă scurta atunci cand taie, adaugand centimetri valorosi la latimea de taiere. (Verificati descrierea producatorului pentru latimea exacta.).
4. Fierastrau pendular glisant combinat
Dupa cum v-ati astepta, un fierastrau pendular glisant combinat. Acestea tind sa fie cele mai grele si mai scumpe fierastraie pendulare, dar sunt si cele mai versatile.

Dimensiunile panzei
Fierastraiele pendulare au o dimensiune prestabilita, descrisa prin diametrul lamei pe care o pot accepta. Acest lucru inseamnă ca un fierastrau pendular de 255 mm are o lama cu diametrul de 255 mm.
Cele mai comune dimensiuni ale fierastraului pendular sunt 255 si 305 mm. Cele mai multe fierastraie pendulare de 255 mm pot tăia panouri de pana la 150 mm la un unghi drept si panouri de 100 mm la 45 de grade. Fierastraiele pendulare de 305 mm pot taia scanduri de 200 mm la un unghi drept si scanduri de 150 mm la 45 de grade.Alte dimensiuni populare includ 180 si 355 mm pentru cei care lucreaza cu piese inguste sau, respectiv, cu materiale mai mari. Cei mai multi mesteri opteaza pentru un fierastrau de 305 mm, deoarece ofera un echilibru excelent intre pret, portabilitate si versatilitate de taiere.

Avantajele si dezavantajele fierastraului pendular
Avantaje 
  • Taieri transversale precise: Fierastraiele pendulare permit blocarea unghiului si au adesea opritori setati la unghiuri obisnuite.
  • Taieturi rapide si usor de repetat: Odata ce un fierastrau pendular este setat, acesta poate face taieturi repetate, identice.
  • Mai putin intimidant pentru noii utilizatori: Stabilitatea si panza protejata il fac un fierastrau de introducere bun pentru cei care nu au experienta in bricolaj.
  • Mai accesibil pentru cei cu mobilitate limitata: Fierastraiele pendulare permit taieturi transversale precise fara a fi nevoie sa controlati greutatea unui fierastrau circular sau sa va intindeti pe un fierastrau de masa.
Fierastraiele pendulare sunt o alegere buna pentru lucrari de precizie, cum ar fi finisajele interioare sau realizarea de rame de tablouri. De asemenea, miscarile controlate si gama de miscari ale unui fierastrau pendular faciliteaza munca mestesugarilor cu forta limitata a mainilor.

Dezavantaje
  • Limitare in ceea ce priveste latimea materialului: Veti avea nevoie de o alta unealta pentru a taia materiale late.
  • Greu si voluminos: Desi procesul de taiere propriu-zis necesita putina forta, fierastraiele pendulare sunt mult mai grele pentru a fi deplasate prin atelier decat un fierastiele circulare conventionale.
  • Pot ocupa spatiu pe podea: Masa de taiat in unghi nu este suficient de larga pentru a sustine scanduri mai lungi.
Va trebui sa instalati suporturi temporare de o parte si de alta sau sa construiti o statie de taiere permanenta, ceea ce poate ocupa un spatiu valoros pe podea intr-un atelier mic.

Alte idei interesante

ce-este-frezare-articol-blog

Descopera secretele frezarii metalului: un ghid esential care acopera frezarea orizontala, verticala si CNC, cu o analiza detaliata a masinii de frezat OPTImill...