0761 200 600
contact@utilajexpert.ro
Acceseaza prima pagina
blog-masina-mortezat

Ce este o masina de mortezat lemn?

Un echipament specializat de prelucrare a lemnului, numit masina de mortezat, este utilizat pentru a realiza in lemn canale patrate sau dreptunghiulare, cunoscute si sub numele de adancituri. Asemanatoare unei masini de gaurit, acestea sunt adesea actionate electric si funcționeaza prin coborarea mecanismului de taiere pe o piesa de prelucrat fixata pe o suprafata de lucru. De fapt, unii tamplari aleg sa cumpere sau sa creeze dispozitive de mortezat pentru a le folosi cu masina de gaurit, in loc sa investeasca intr-un echipament specializat de mortezat. Capacitatea sa de a indrepta marginile gaurilor pe care le taie diferentiaza o masina de mortezat de o masina de gaurit. Astfel, este posibil sa folositi o masina de mortezat pentru a taia o gaura cu margini patrate printr-o piesa de prelucrat.

Doua unelte de taiere, un burgiu rotativ si o daltă goala extrem de ascutita cu patru colturi, sunt folosite in tandem pentru a crea laturile drepte si colturile patrate ale taieturilor care disting o masina de mortezat. Intre burghiu si dalta exista suficient spatiu pentru ca rumegusul sa fie expulzat. Burghiul intra primul in piesa de prelucrat si indeparteaza cea mai mare parte a materialului atunci cand operatorul coboara ansamblul burghiului pe piesa de prelucrat, lasand dalta cu foarte putin material de indepartat.

Singura diferenta intre masinile de mortezat orizontale si masinile de mortezat verticale este alinierea burghielor. O masina de mortezat orizontala este deosebit de utila pentru gaurirea muchiilor si realizarea gaurilor pentru cepuri in piese de prelucrat mai mari. Masinile de mortezat cu lant sunt masini de mortezat mai mari, care taie in piese mai mari, adesea pentru constructia de cadre din lemn, folosind un lant de taiere similar cu cel de la un fierastrau cu lant.

In scopul montarii balamalelor, a placilor de lovire si a altor insertii functionale si ornamentale in usi si ferestre, se fac canale de mica adancime. Aceste muchii sunt taiate cu precizie, astfel incat, atunci cand feroneria este fixata, sa fie la acelasi nivel cu suprafata lemnului. Pentru a realiza imbinari de tip "imbinari cu cep", se fac gauri mai adanci. Pentru a crea aceste imbinari, se taie o crestatura intr-o bucata de lemn, iar cepul este apoi modelat pentru a se potrivi cu precizie in crestatura. Pe imbinarea nou formata se aplica clei, iar apoi se fixeaza cu o presa. Masinile de mortezat faciliteaza realizarea tuturor numeroaselor varietati de imbinari.

Alte idei interesante

ce-este-frezare-articol-blog

Descopera secretele frezarii metalului: un ghid esential care acopera frezarea orizontala, verticala si CNC, cu o analiza detaliata a masinii de frezat OPTImill...