0761 200 600
contact@utilajexpert.ro
Acceseaza prima pagina
fierastrau-banda-vs-fierastrau-disc

5 Pasi pentru a alege un Fierastrau de Debitat Metal

Ca o regula generala, aplicatia dumneavoastra va dicta optiunile pentru taierea metalelor.

1. Dimensiunea

Dimensiunea materialului pe care il tăiati va fi un factor determinant pentru a stabili daca aveti nevoie de un fierastrau cu banda sau de un ferastrau cu disc. Un fierastrau cu banda va ofera o capacitate de taiere mai mare, in timp ce un fierastrau cu disc va limita capacitatea de taiere. Un fierastrau cu disc de 355 vă poate oferi o capacitate de tăiere a unui material rotund de 100 mm in comparatie cu un fierastrau cu banda - cum ar fi modelul nostru S 131 GH - care va va oferi o capacitate de taiere a unui diametru de 128 mm. Poate va intrebati "De ce un fierastrau cu disc cu un diametru mai mare de 355 mm ofera o capacitate mai mica"? Raspunsul este ca specificatia este indicata de diametrul lamei, nu de capacitate. Butucul si raza lamei vor limita dimensiunea materialului pe care fierastraul cu disc este capabil sa il taie. In cazul unui fierastrau cu banda, specificatia este determinata de distanta dintre lama si cadrul capului.

2. Duritatea

Duritatea materialului intra, de asemenea, in joc atunci cand se determina cel mai bun fierastrau pentru aplicatia dumneavoastra. Un fierastrau cu disc va pune limite la duritatea materialului pe care il puteti taia. Orice peste 42 HRC va transforma lama intr-un cutit de unt, deoarece duritatea discului este de numai 60-63 HRC.(HRC - Duritate masurata pe scala rockwell) Pe de alta parte, panzele de fierastrau cu banda au multe configuratii diferite si optiuni de duritate a dintilor pentru a oferi rezultate de calitate pentru taierea materialelor dure. Cu toate acestea, chiar si cu aceste optiuni excelente, exista totusi cateva aplicatii pe care niciuna dintre ele nu le poate gestiona, cum ar fi taierea abraziva necesara.

3. Taierea

Daca economisirea materialului si a banilor este o preocupare, atunci taietura ar trebui sa fie inclusa in costul unei lucrări! Un fierastrau cu disc are o lama rigida cu o linie de taiere mai larga. Majoritatea discurilor standard de fierastrau, limita de taiere este de 2,5 - 3 mm. Pe de alta parte, o panza de fierastrau cu banda poate fi de doar 0.64 mm. Desi nu pare mult, pe toata lungimea materialului, acest lucru poate insemna o economie de costuri considerabila. Un disc de fierastrau standard foloseste o rectificare tripla, ceea ce ofera spatiu pentru aschii, dar inseamna, de asemenea, ca taisul are aceeasi dimensiune ca si grosimea lamei. O panza de fierastrau cu banda standard utilizează un polizor ondulat sau un design cu dinti decalati, mentinand la minimum distanta de taiere a lamei.

4. Finisarea

Daca sunteti in cautarea unui finisaj optim, fierastraul cu disc este solutia cea mai potrivita. Acesta va ofera o taiere super precisa, cu un finisaj asemanator cu cel frezat. Acest lucru inseamna imbinari stranse in colt si tăierea piesei la lungime, eliminand in acelasi timp operatiunea secundara de refacere sau de curatare a suprafetei taiate.

5. Utilitatea

Ce este mai economic, fierastraul cu disc sau fierastraul cu banda? Adevărul este ca este greu de spus si va depinde de ceea ce cautati in aplicatie. In timp ce pretul initial al unui disc de fierastrau poate fi mai mare decat cel al unei lame de fierastrau cu banda, este important de retinut ca un disc de fierastrau poate fi reascutit. O panza de fierastrau cu banda trebuie sa fie aruncata odata ce se strica. Aspectul de reascutire a unei panze de fierastrau la rece ar reprezenta o economie de costuri. Timpul de oprire pentru schimbarea unei panze de fierastrau cu disc va fi mai mic decat cel de schimbare a unei panze de fierastrau cu banda. Acesti factori se pot adauga la o economie de costuri considerabila. Cu toate acestea, daca folositi un fierastrau cu disc pentru o aplicatie gresita doar pentru a economisi bani, veti ajunge sa platiti mai mult pe termen lung pentru a inlocui un fierastrau. Indiferent de tipul de fierastrau pe care il alegeti, UtilajExpert.ro are un model care va oferi rezultatele pe care le asteptati.

Alte idei interesante

ce-este-frezare-articol-blog

Descopera secretele frezarii metalului: un ghid esential care acopera frezarea orizontala, verticala si CNC, cu o analiza detaliata a masinii de frezat OPTImill...